landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Burgerplanvorming als nieuw fenomeen in de ruimtelijke planvorming

4 juni 2015 @ 17:00 - 21:30

Gratis

naeb-logoWe kennen de burgerinitiatieven. Op sommige plaatsen gaan actieve burgers een stapje verder. Ze nemen het initiatief om een ruimtelijk vraagstuk op te lossen en nemen daarbij de verantwoordelijkheid voor het hele planproces.

In deze bijeenkomst gaan we een voorbeeld van burgerplanvorming bekijken. En we bespreken hoe de nieuwe rolverdeling er dan uit ziet. Welke rol heeft B&W, de gemeenteraad en de initiatiefgroep? Bij burgerplanvorming neemt immers een groep burgers een taak over van de overheid en dat heeft de nodige consequenties voor partijen. Burgers gaan niet louter voor hun eigen belang maar stellen zich op als hoeders van het algemeen belang. Zij zullen zich als een betrokken maar ook enigszins onafhankelijke partij opstellen. Gekozen volksvertegenwoordigers zullen niet in alle gevallen de wethouder moeten controleren maar initiatiefnemers gaan stimuleren in hun initiatieven. De bestuurder zal voor een groot deel plaats moeten maken voor de burgers. Hij zal het plan niet a priori hoeven steunen. Hij zal misschien wat afstand moeten nemen en de burgers de ruimte (en in sommige gevallen misschien wat ambtelijke ondersteuning) gunnen om hun plannen uit te werken.

En is de nieuwe Omgevingswet wel toegesneden op deze nieuwe ontwikkeling? Sluit burgerplanvorming aan bij de verbeterdoelen van de Omgevingswet? We bespreken het met een vertegenwoordiger van het ministerie van I&M.

Centrumplan Doorwerth

zaal - doorwerth 300pxIn het dorp Doorwerth leeft al langer de wens om een dorpshart te creëren. Als gevolg van de vele wisselende stedenbouwkundige filosofieën in het verleden heeft Doorwerth geen duidelijk centrum van allure. De komende jaren staan wederom diverse nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en woningbouw op stapel in het centrumgebied. De gemeente Renkum heeft wel eens pogingen ondernomen, maar heeft nooit een succesvol plan kunnen presenteren. Het is altijd ‘houtje-touwtje’ gebleven.

Om te voorkomen dat de nieuwe ontwikkelingen opnieuw ad hoc worden gerealiseerd heeft het Dorpsplatform begin 2013 het initiatief genomen een centrumplan te ontwikkelen. Door de plannen in samenhang te ontwikkelen kan het gewenste dorpshart worden gecreëerd. De gemeente Renkum heeft zich bij dit initiatief aangesloten en steun in de vorm van ambtelijke advisering en financiële middelen beschikbaar gesteld. In een overeenkomst is de samenwerking vastgelegd. Uniek aan het project is dat het initiatief bij het dorp ligt. Het kernteam, bestaande uit diverse bewoners, heeft het afgelopen jaar uitgebreid geïnventariseerd wat de wensen van de inwoners en alle andere belanghebbenden (vastgoedeigenaren, bewoners centrumgebied, kindgerichte voorzieningen, gezondheidszorg, ondernemers, etc.) zijn. De inventarisatiefase wordt afgesloten met voorliggend inventarisatiedocument. Dit document dient tevens als beslisdocument voor de tweede fase.

Kijken in de praktijk

buitenruimte - doorwerth 300pxOmdat burgerplanvorming een nieuw fenomeen is, dat zich het best laat illustreren aan de hand van een concreet voorbeeld gaan we in een soort veldwerkplaats met burgers, bestuurders en raadsleden waar we aan de hand van een concrete case bovenstaande vragen gaan beantwoorden. Waar lopen de betrokkenen tegenaan, welke regels en wetten zitten hen in de weg? Als je de mogelijkheden van burgerplanvorming volledig wil benutten, wat moet daarvoor in de wet geregeld worden? Of is het alleen een kwestie van een bestuurscultuur die hier oog voor heeft? Uiteraard komen ook vragen aan de orde over de faal- en succesfactoren en over de beweegredenen van burgers om zich op deze manier bezig te houden met een vorm van openbaar bestuur.

De bijeenkomst vindt plaats in Doorwerth. Primaire aanwezigen tijdens deze dag zijn de initiatiefnemers, de bestuurders en de raadsleden rondom de twee projecten. Uitgenodigd worden de mensen die bezig zijn met de Omgevingswet, burgerparticipatie en openbaar bestuur. De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij wil graag meedoen met deze serie bijeenkomsten omdat ze veel ervaring heeft met Burgerplanvorming en veel goede voorbeelden heeft om te bediscussiëren. Een of meerdere vertegenwoordigers van KNHM zullen bij de bijeenkomsten aanwezig zijn.

Programma

17:00Ontvangst in de Poort van Doorwerth
Toelichting op het programma door Geert van Duinhoven, Landwerk
17:30Josien Pieters: Netwerk Democratie
18:00Wandelexcursie met uitleg in projectgebied: Bert Harberink
18:45Broodjes in De Poort van Doorwerth
19:15Arjan Nijenhuis: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
19:30Frank van Bussel: KNHM
19:45Korte pauze met koffie
20:00Workshops over gevolgen voor burgerplanvorming, vanuit:
- Gemeenteraad
- Bestuur
- Burgers
- Ambtelijk apparaat
21:00Afsluiting en aanbevelingen aan I&M
21:15Einde

Aanmelden

[contact-form-7 id=”2541″ title=”NAEB 4 juni burgerplanvorming”]

Gegevens

Datum:
4 juni 2015
Tijd:
17:00 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Dorpshuis de Poort van Doorwerth
Mozartlaan 2 Doorwerth

Organisator

Landwerk