landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Nacht van de Ruimtelijke Metamorfose

4 juni 2015 @ 20:00 - 23:55

Gratis

Op donderdag 4 juni organiseert het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam de ‘Nacht van de Ruimtelijke Metamorfose’. In een avondvullend programma schetst het PBL de uitdagingen voor ruimtelijk beleid voor de komende 25 jaar, gebaseerd op de ervaringen en resultaten van de afgelopen 25 jaar: de periode van de Vierde Nota (VINO) en Vierde Nota Extra (VINEX). Ed Nijpels blikt terug, Maarten Hajer blikt vooruit; Adriaan Geuze vertelt over ruimtelijke metamorfoses. Daarna is het tijd om concreet te worden en buigt de hele zaal zich over een aantal projecten waarin nu al gewerkt wordt aan de toekomst. Kortom; het PBL nodigt belangstellenden uit om in gesprek te gaan over het Nederland van toen en straks!

Het programma

  • Welkom door Maarten Hajer, directeur PBL, en moderator Ruben Maes
  • Terugblik op VINO en VINEX Als minister van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) was Ed Nijpels verantwoordelijk voor de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening, die in 1988 verscheen. Hij zag het economisch zwaartepunt binnen Europa verschuiven en begreep dat de Nederlandse steden een impuls nodig hadden. Volgens Nijpels bestond zijn ministerschap voor een deel uit ‘wethouder van Nederland spelen’. De Vierde Nota schoeide de ruimtelijke ordening op een nieuwe leest. “Het gevoel ontstond dat je er als stad of regio niet toe doet, als je niet in de Nota staat”. Er kwam een speciale publieksversie! Nu kijkt hij terug op deze enerverende tijd.
  • Overhandiging eerste exemplaar ‘De Ruimtelijke Metamorfose van Nederland 1988-2015’ Dit PBL-boek laat zien hoe omvangrijk en ingrijpend de ruimtelijke metamorfose van Nederland de afgelopen 25 jaar is geweest en plaatst lovende én kritische kanttekeningen bij het resultaat. Maarten Hajer overhandigt het eerste exemplaar aan – nog onder voorbehoud – minister Melanie Schultz van Haegen.
  • Is de toekomst wel aan de stad? In zijn presentatie blikt Maarten Hajer 25 jaar vooruit. Welk deel van de erfenis van de Vierde Nota is het waard om mee te nemen naar de toekomst en welk deel is niet op de toekomst berekend? Welke nieuwe ruimtelijke opgaven liggen er voor het Nederland van nu?
  • Een landschappelijke blik op de toekomst van de stad Adriaan Geuze is landschapsarchitect en een van de oprichters van West 8 Urban Design & Landscape Architecture. Hij is gevraagd vanwege zijn ervaring met projecten die grote stukken stad, buitenruimte of infrastructuur omvatten. Die gebieden zijn niet af als de architect klaar is met ontwerpen. Integendeel, het ontwerp zet een lange termijn ontwikkeling in gang.
  • En dan… projectpitches! In slechts drie minuten leggen vertegenwoordigers van ruimtelijke ontwikkelprojecten u een vraag of dilemma voor. Samen met uw tafelgenoten – jawel – wordt van u binnen vier minuten een nuttige tip en een tweede suggestie verwacht. Dit sprankelende onderdeel beoogt de ruimtelijke opgaven voor de toekomst vertalen naar mogelijkheden voor beïnvloeding in het nu. Voor dit onderdeel vragen we u om een thema te kiezen bij de aanmelding.

Tijd en plaats

Donderdag 4 juni, 20.00 uur – 23.00 uur, aansluitend borrel met muziek. Zaal open vanaf 19.30 uur; einde om middernacht. De toegang is gratis. Locatie is Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181K, 1019 HC Amsterdam.

Aanmelden en meer informatie

Wilt u aanwezig zijn bij de Nacht van de Ruimtelijke Metamorfose? Dan verzoeken wij u om u aan te melden via de website van het PBL.

Gegevens

Datum:
4 juni 2015
Tijd:
20:00 - 23:55
Kosten:
Gratis
Website:
http://themasites.pbl.nl/jaar-van-de-ruimte/de-nacht-van-de-ruimtelijke-metamorfose

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 181K Amsterdam Nederland

Organisator

PBL