landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Excursie NAEB: Flora- en faunawet

3 november 2014 @ 13:00 - 17:00

Gratis

naeb-logoLandwerk organiseert, gekoppeld aan regionale bijeenkomsten van het ministerie van I&M over de nieuwe Omgevingswet, drie excursies. De excursie vanuit Amsterdam op 3 november leidt ons naar de gemeente Purmerend, die in 2013 is begonnen om de potentiële natuurwaarden van de gehele gemeente in kaart te brengen. Het detailniveau hierbij is dusdanig dat van ieder object (bijvoorbeeld een gebouw, boom of watergang) de mogelijk aanwezige soorten bepaald zijn. De gegevens hiervan zijn in de applicatie FloraFaunaCheck.nl verwerkt. Voor veel ingrepen hoeft de gemeente nu dus geen ecologische quickscans meer uit te voeren. Dit houdt in dat er in sommige gevallen zelfs helemaal geen onderzoek meer noodzakelijk is, of dat direct begonnen kan worden met soortgericht onderzoek.

Maar voor de gemeente Purmerend was deze stap nog niet groot genoeg. Voorjaar 2014 heeft de gemeente opdracht gegeven om van de gehele gemeente de daadwerkelijke natuurwaarden in kaart te brengen. Er wordt momenteel onderzoek uitgevoerd naar huismussen. Andere soorten en soortgroepen die geïnventariseerd gaan worden zijn: uilen, roofvogels, gierzwaluwen, vleermuizen, vissen, amfibieën en flora. De gegevens van deze inventarisaties zullen worden toegevoegd aan de reeds bestaande portal van Purmerend. Zodoende wordt er een zo volledig mogelijk beeld gekregen van de aanwezige beschermde soorten binnen de gemeente. Voor veel ingrepen is dan helemaal geen onderzoek meer nodig, en kan er direct gericht worden op mitigerende maatregelen. Dit kan een tijdswinst opleveren van meer dan een jaar.

De ervaringen die opgedaan worden in Purmerend met de FloraFaunaCheck kunnen in de toekomst wellicht ook elders worden gebruikt. De excursie wordt samen georganiseerd met Regelink Ecologie & Landschap die het onderzoek voor de gemeente Purmerend uitvoert.

Nu al Eenvoudig Beter

Eind 2012 is besloten om het praktijkprogramma Nu al Eenvoudig Beter op te richten, met als doel om te laten zien dat met de huidige regels meer mogelijk is dan vaak wordt verondersteld. Het project wordt georganiseerd door de Rijksoverheid (Ministerie van I&M) en wordt ondersteund door de Unie van Waterschappen (UvW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer informatie over de regionale bijeenkomsten van het ministerie van I&M vindt u op www.omgevingswet2014.nl. U kunt zich hier ook aanmelden en kiezen voor de deelsessie “Nu al eenvoudig beter in de regio”.

De excursies, gekoppeld aan de regionale bijeenkomsten, vindt u op landwerk.nl/nual en platform31.nl/nual.

Aanmelden

[contact-form-7 id=”1973″ title=”NAEB Flora- en faunawet”]

Gegevens

Datum:
3 november 2014
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Gemeente Amsterdam
Voormalige Stadstimmertuin 4 Amsterdam

Organisator

Landwerk