landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nu al Eenvoudig Beter café: een nieuw recept voor ruimtelijke ordening

12 juni 2014 @ 13:00 - 17:00

€50,

Apeldoorn is al een aantal jaar actief bezig om als overheid op een andere wijze invulling te geven aan de ruimtelijke leefomgeving. Minder alles vooraf vastleggen en sturen, maar meer uitdagen, inspireren en meedenken. Samen met burgers en partijen vorm geven aan ruimtelijke kwaliteit in brede zin. Waar bijvoorbeeld voorheen de gemeente in haar welstandskaders ging voor 100% kwaliteit, omschreven en vastgelegd in regels en uitgangspunten, is het roer omgegooid naar een benadering van inspiratie en verleiding om te komen tot ruimtelijke kwaliteit in de leefomgeving. Dat gebeurt met Kookboeken.

Groot Apeldoorns Landschapskookboek

Het idee is simpel: onze omgeving bevat vele smakelijke ingrediënten die Apeldoorn maken wat zij is: een gemeente met bijzondere kwaliteiten in ruimtelijke zin. In de kookboeken wordt uitgelegd wat die kwaliteiten zijn, door het aanbieden van eenvoudige ingrediënten en recepten. Iedereen die in het fysieke domein actief is wordt uitgenodigd mee te koken, waarbij de uitdaging is ”alle dagen stamppot” te vermijden.
Klein Apeldoorns Dorpenkookboek
Deze aanpak die al begon bij de kookboeken, zal nu zijn beslag krijgen in het hele ruimtelijke domein in Apeldoorn. Onlangs is door de gemeenteraad ingestemd met een andere werkwijze en betrokkenheid van de raad bij de ruimtelijke ordening. Samen met de wijk of het dorp visie vormen en inhoud geven aan de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving. Dit gebeurt onder andere via een wijkschouw, waarbij opgehaald wordt door de gemeente waar focuspunten van de bewoners liggen bij de ontwikkelingen van de wijken en dorpen.

Op 12 juni gaan we na een plenair gedeelte actief de diepte in. Aan verschillende cafétafels gaan we dieper in op deze werkwijze. Wat zijn de lessen en de dilemma’s bij veranderingen in de rollen tussen burgers en overheid? Wat is het dilemma van de bestuurder en de raad, en welke invloed en inbreng kun je de burger werkelijk geven?
Ook is er ruimte voor verdieping op de planologische processen nieuwe stijl, en het product “het Kookboek”. Aan het einde van de middag halen we de oogst op.
Tot slot is er gelegenheid om voor een kleine eigen bijdrage (€12,50) mee te eten aan het buffet. Geef u hiervoor op bij Gerrit Steenbergen via gerrit@steenbergen.cc. Dit o.v.v. buffet NaEB bijeenkomst 12 juni.

Deelname is kosteloos voor BNSP-leden en partners van Platform31.

Gegevens

Datum:
12 juni 2014
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
€50,
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
http://www.platform31.nl/agenda/een-nieuw-recept-voor-ruimtelijke-ordening

Locatie

ACEC
Apeldoorn Nederland

Organisator

Platform 31, BNSP, ministerie van I&M en gemeente Apeldoorn
E-mail:
saskia.engbers@platform31.nl