landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Nu al Eenvoudig Beter in de regio: Pilots Omgevingsplannen

23 oktober 2014 @ 13:00 - 17:00

Gratis

Op basis van de achtste tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet zijn de gemeenten Bussum, Breda, Bussum, Oldenzaal, Soest en Venlo begonnen met het opstellen van een pilot omgevingsplan, ofwel één bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het gehele gemeentelijke grondgebied. Daarmee lopen zij vooruit op de mogelijkheden van het omgevingsplan zoals verwoord in het wetsontwerp van de Omgevingswet.

Ervaringen in Bussum en Soest

De ervaringen met de pilots in Bussum en Soest geven een goed beeld van wat de gemeenten bij dit nieuwe instrument te wachten staat. Wat vraagt een omgevingsplan aan acties? En hoe kunnen gemeenten zich nu al voorbereiden op de nieuwe Omgevingswet? Door bijvoorbeeld nu al het geheel van bestaande verordeningen kritisch te bezien? Welke verordeningen komen in aanmerking om opgenomen te worden in het omgevingsplan?

In Bussum wordt een omgevingsplan gemaakt voor het gehele grondgebied. De gemeente grijpt de pilot aan om regels te verminderen en vereenvoudigen. Daarom worden zoveel mogelijk regelingen op het gebied van de fysieke leefomgeving vervangen door het plan. Om het omgevingsplan met al die regelingen tot een overzichtelijk en goed raadpleegbaar (digitaal) plan te maken, is een kritische blik op de bestaande verordeningen en regelingen noodzakelijk. Deregulering is dan ook een belangrijke opgave. Ook is een strategische visie nodig om de goede richting te bepalen in dit proces, waarbij iedereen samen werkt aan de innovatie in regelgeving.

Ook Soest maakt een gemeentedekkend omgevingsplan. Daarbij kiezen ze voor een pragmatische en gefaseerde aanpak. De opgave is hier het optimaliseren van de geactualiseerde bestemmingsplannen, waarbij de voordelen van de Omgevingswet naar voren worden gehaald. In een pragmatisch stappenplan wordt gewerkt naar een omgevingsplan, waar op een gefaseerde manier langzamerhand allerlei verordeningen en beleid op het gebied van de fysieke leefomgeving worden ingeschoven. Er wordt nagedacht over hoe lopende postzegel- en thematische plannen onderdeel worden van het omgevingsplan. En hoe het plan uiteindelijk integraal, flexibel en goed raadpleegbaar kan zijn.

Relatie omgevingsvisie en omgevingsplan

U krijgt tijdens deze middag een goed beeld van de ervaringen van Bussum en Soest. Daarna zal Frans Tonnaer, algemeen directeur van Tonnaer Adviseurs in Omgevingsrecht en hoogleraar omgevingsrecht bij de Open Universiteit, in een intermezzo dieper ingaan op de relatie tussen de omgevingsvisie en omgevingsplan. Kan een omgevingsplan zonder een omgevingsvisie bestaan? Deze laatste wordt immers in het wetsontwerp niet verplicht gesteld voor gemeenten. Wat zijn de voor- en nadelen van het opstellen van een omgevingsvisie en ligt dat anders bij koppeling aan het omgevingsplan? Wat zijn de gevolgen voor het omgevingsplan bij deze koppeling?

Deelsessies

Na het plenaire gedeelte van de middag gaan we actief de diepte in. In verschillende deelsessies gaan we dieper in op een aantal deelonderwerpen. Welke verordeningen schuif je in het omgevingsplan? Wat voor relatie is er tussen de omgevingsvisie en het omgevingsplan? Wat voor gevolgen heeft het omgevingsplan voor de gemeentelijke organisatie? Zowel bestuurlijk als ambtelijk? Aan het einde van de middag halen we de oogst op.

Deze ‘Nu al Eenvoudig Beter in de regio bijeenkomst’ wordt door Platform31 in samenwerking met de gemeenten Bussum en Soest, Tonnaer Adviseurs in Omgevingsrecht en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu georganiseerd.

Gegevens

Datum:
23 oktober 2014
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Website:
http://www.platform31.nl/agenda/nu-al-eenvoudig-beter-utrecht

Locatie

Provinciehuis, Utrecht

Organisator

Platform31
Website:
www.platform31.nl