landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nu al Eenvoudig Beter in de regio: Vernieuwing in Breda

29 september 2014 @ 13:00 - 17:00

Gratis

Hoe biedt je als gemeente ruimte aan initiatieven? Hoe ga je flexibel om met het instrument bestemmingsplan? Welke kansen biedt het nieuwe Omgevingsplan? In Breda wordt al een aantal jaren hard gewerkt aan deze vraagstukken. Tijdens deze bijeenkomst ‘Nu al eenvoudig beter in de regio’ lichten we deze aanpakken, pilots en experimenten nader toe.

Concreet staan deze middag drie pilots of ervaringen op het programma:

  1. Flexibele bestemmingsplannen als antwoord op een andere markt;
    Ook Breda werd de afgelopen jaren geconfronteerd met de veranderingen in de markt. Oude plannen voldoen niet meer. De vraag is vervolgens hoe, in een andere marktsituatie, de koers verlegd wordt en het bestemmingsplan kan worden aangepast. In twee verschillende gebieden heeft de gemeente uiteindelijk gekozen voor een veel flexibeler bestemmingsplan. Welke hobbels kom je dan tegen en hoe los je deze op?
  2. Eerste ervaringen pilot Omgevingsplan;
    Breda is een van de gemeenten die op basis van de achtste tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet begonnen is met het opstellen van een pilot Omgevingsplan. Daarmee lopen zij vooruit op de mogelijkheden van het omgevingsplan zoals verwoord in het wetsontwerp van de Omgevingswet. De ervaringen in Breda geven een eerste beeld van wat gemeenten bij dit nieuwe instrument te wachten staat. Wat vraagt een omgevingsplan aan acties? En hoe kunnen gemeenten zich nu al voorbereiden op de nieuwe Omgevingswet?
  3. ‘Ontslakt’ werken op het Haveneiland
    Stel je voor… als gemeente heb je grote ambities voor een bepaald gebied in de stad. Alleen de huidige marktomstandigheden werken niet mee. Wat doe je dan? Dat was de vraag voor het Haveneiland, gelegen in het Via Breda-gebied, aan het water. Met een beetje lef, vertrouwen, samenwerking en het loslaten van regels kom je al een heel eind en transformeert een gebied op organische wijze in de gewenste richting. Maar op een andere manier; door het toepassen van een andere werk- en denkwijze en veranderingen in rol, houding en gedrag. Breda deelt graag haar leerervaringen over het faciliteren van tijdelijke initiatieven op het Haveneiland, een industrieterrein dat nu pas in 2023 tot ontwikkeling komt voor woonbestemmingen. Daar is ruimte gecreëerd door het publiekrechtelijk kader los te laten en initiatiefnemers hun tijdelijke plan te laten verwezenlijken met aandacht voor veiligheid en gezamenlijk belang. Hierdoor is de gewenste dynamiek, creativiteit en verbinding in het gebied ontstaan: van ‘no go’ naar let’s go area’!

Deze ‘Nu al Eenvoudig Beter in de regio bijeenkomst’ wordt door Platform31 in samenwerking met de gemeente Breda en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu georganiseerd.

Gegevens

Datum:
29 september 2014
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Website:
http://www.platform31.nl/agenda/vernieuwing-in-breda

Locatie

Apollohotel, Breda

Organisator

Platform31
Website:
www.platform31.nl