landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

PlanDag 2015: Maak Ruimte

21 mei 2015

€150

Tijdens de PlanDag 2015 staat de vraag centraal of we de ruimte kunnen, willen en moeten maken.

Door de eeuwen heen is er in Nederland en België heel wat fysieke ruimte ingenomen en aangepast aan de noden van de maatschappij. En nu nog wordt bijkomende ruimte gecreëerd, bijvoorbeeld op zee voor de ontwikkeling van windmolenparken. Maar ‘ruimte’ is niet louter een fysiek begrip. We willen uitdrukkelijk het begrip ruimte verruimen. De fysieke ruimte is de meest enge definitie. In het werkdomein van ruimtelijk professionals draait het echter veelal om de functionele ruimte, die vooral vanuit economische, infrastructurele en ecologische logica’s, is ontwikkeld. Bovendien gaat het niet louter om een kwantitatieve benadering, maar ook om kwaliteit en identiteit. Ruimte maken in de zin van een plek creëren, met andere woorden. En ‘ruimte maken’ kan ook slaan op een professionele houding: de ruimte krijgen om ons ding te doen of net ruimte geven aan anderen.

De PlanDag, het jaarlijks terugkerend evenement waar Nederlandse en Belgische ruimtelijke planners elkaar ontmoeten, wil weten hoe u ‘ruimte maken’ ziet. Iedereen die dat wil kan een paper indienen. Op basis van deze papers wordt ruim de tijd genomen om te debatteren, gelijkaardige ervaringen toe te lichten en nieuwe inzichten uit te wisselen. Want leren van elkaar, daar draait het om bij de PlanDag.

Gaat het volgens jou nog om ruimte maken, of draait het in tijden van krimp, aanhoudende economische crisis en de toenemende urgentie van klimaatadaptatie om ruimte laten? Maar voor wie of wat, en waar, en hoeveel ruimte? Zijn hiervoor benaderingen gekend die hun waarde hebben bewezen of in elk geval het proberen waard zijn? En kunnen we ons nog de ruimte voor experimenten veroorloven?

Hoe kunnen we de verschillende ruimteclaims en noodzakelijke ruimte voor ecosysteemdiensten op elkaar afstemmen? Wat betekent dit naar onze wooncultuur, de vestigingsvoorkeuren van gezinnen, bedrijven en handel, en andere ruimtegebruikers? Komen we er met aanpassing van de regelgeving, wetende dat zelfs fiscale systemen ruimtelijke relevantie hebben? En hoe krijgen we hiervoor een politiek, en (dus) vooral een maatschappelijk draagvlak? Actief ingrijpen lijkt nodig: niet zomaar ruimte laten, maar ruimte geven. Vergt dit een andere aanpak van planningsprocessen, nieuwe strategieën of andere ontwerpparadigma’s?

Blijft een kwantitatieve benadering nodig of moet de nadruk veel sterker op kwaliteit worden gelegd? Is ruimte maken hetzelfde als plekken creëren? En wat zijn dan kwaliteitsvolle plekken?

Hebben we als professionals meer ruimte nodig om alles in goede banen te leiden? Of moeten en kunnen we ruimte geven voor andere actoren in planningsprocessen, plaats maken met andere woorden?

Wij geven alvast alle ruimte aan jullie!

Stuur ons je paper, stap mee in het debat waarin u de resultaten van onderzoek of uw ervaringen en ideeën hierover deelt met andere ruimtelijke professionals. Maak uw gedachten kenbaar aan Vlaamse en Nederlandse collega’s door het insturen van een paper, en discussieer mee op de PlanDag zelf.

Voor vragen en informatie kunt u terecht bij info@plandag.net.

Gegevens

Datum:
21 mei 2015
Kosten:
€150
Website:
http://plandag.net/2015/

Locatie

VAC Leuven
Diestsepoort 6 Leuven België

Organisator

Stichting Planologische Diskussiedagen