landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

AFGELAST Praktijkbijeenkomst NAEB: Keukentafelgesprekken en mediation

19 juni 2014 @ 13:15 - 16:45

€50,

 

Deze bijeenkomst is helaas afgelast.

 

Snel naar resultaat en besparing op bezwaarprocedures

Het kan soms zo eenvoudig zijn. Een goed gesprek aan het begin van een ruimtelijk ordeningsproces of voordat bezwarenprocedures starten. Het kan op snelle en eenvoudige manier leiden naar goede en werkbare oplossingen.  In deze Nu al Eenvoudig Beter-bijeenkomst kijken we naar de voorbeelden waar dit al succesvol wordt toegepast.

keukentafelgesprek

Keukentafelgesprekken
Allereerst de keukentafelgesprekken in Groningen. Provinciaal bouwmeester Linda Noorman vertelt hoe bij uitbreidingsplannen van landbouwbedrijven ter plekke een keukentafelgesprek wordt georganiseerd, om te bespreken wat er niet of wel kan en hoe dit zou kunnen. Hier gaat de aandacht vooral naar landschap en cultuurhistorie, binnenkort wil men ook een duurzaamheidsregeling toevoegen. Er zitten in ieder geval vertegenwoordigers van de provincie, gemeente en de welstandsorganisatie aan tafel. Het is een werkwijze die snel tot resultaat leidt en de procedure flink inkort. De werkwijze kan ook voor andere projecten worden gebruikt.

Mediation
Iets verder in het proces kan mediation een uitkomst zijn om lange gerechtelijke procedures te voorkomen. Tien gemeenten in de Achterhoek werken sinds 2010 samen bij mediation. Zij hebben een mediators-pool opgericht met ambtenaren uit die gemeenten. Hester Stam van gemeente Hof van Twente zal uitleggen hoe dit leidt tot betere dienstverlening aan burgers en bedrijven en tot een besparing van vijftig procent in de kosten van bezwaarprocedures.

Arbitrage
Een andere vorm die we gaan verkennen is arbitrage. Hoe kan een gemeente de ‘rijdende rechter’ zelf gaan organiseren?

Programma

13:15Ontvangst
13:25Welkom
13:30Keukentafelgesprekken in Groningen, door Linda Noorman (bouwmeester provincie Groningen)
14:00Vragen en discussie
14:30Mogelijkheid voor arbitrage
15:00Pauze
15:20Mediation in de Achterhoek, door Hester Stam (gemeente Hof van Twente)
15:50Vragen en discussie
16:20De samenhang tussen de drie vormen: keukentafelgesprekken, arbitrage en mediation. Miskende toepassingen? Hoe krijgt dit in de omgevingswet een plek?
16:45Afronding

Gegevens

Datum:
19 juni 2014
Tijd:
13:15 - 16:45
Kosten:
€50,
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Zalencentrum de Schakel
Oranjelaan 10 Nijkerk
Site:
http://www.natuurindegemeente.nl

Organisator

Landwerk