landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Werkconferentie: De regionale Energievisie, nuttig en noodzakelijk?

29 mei 2015 @ 12:00 - 16:30

Gratis

Warmteplannen, plannen voor windenergie: vrijwel alle gemeenten werken aan energiebesparende en/ of –opwekkende maatregelen om de doelstelling uit het Energieakkoord te halen. Zou het niet goed zijn om deze plannen te bundelen in één integrale regionale energievisie?

Op vrijdagmiddag 29 mei van 12.00 uur tot 16.30 uur organiseert de VNG een werkconferentie hierover in de Paushuize te Utrecht.

Dilemma’s

Als ambtenaar bent u vanuit duurzaamheid, ruimtelijke ordening of energie bezig met het opstellen en uitvoeren van diverse projecten om uw gemeente of regio te kunnen voorzien van duurzame energie en om burgers te bewegen de bestaande bebouwde omgeving te verduurzamen. Wellicht loopt u daarbij tegen dilemma’s aan zoals de ruimtelijke inpassing van energiebronnen en afstemming met andere gemeenten.

Bijvoorbeeld: waarom ga je als gemeente op zoek naar ruimte voor windenergie, terwijl ruimtelijk andere maatregelen eenvoudiger te realiseren zijn. Vaak is er meer mogelijk als er op grotere schaal wordt gekeken naar de mogelijkheden. Dan kan de ene gemeente met veel stedelijke bebouwing zich richten op zonnepanelen op daken en een gemeente met veel open ruimte op windenergie.

Plannen bundelen

Zou het niet goed zijn om deze plannen te bundelen in één integrale regionale energievisie? Kan een stappenplan dat beschrijft welke stappen je moet nemen om gezamenlijk in uw regio te komen tot de beoogde doelstellingen hierbij helpen?

Is het mogelijk te komen tot een draaiboek voor een integrale regionale Energievisie dat flexibel genoeg is opdat alle regio’s ermee kunnen werken en niet het wiel iedere keer opnieuw hoeven uit te vinden?

Uit de praktijk

  • Aan de hand van praktijkcasussen van o.a. Regio Parkstad, Stedendriehoek Deventer/ Apeldoorn/ Zutphen en Zuid-Holland bespreekt u de onderwerpen uit een energievisie: het organisatiemodel/politiek, financiering en de lange termijn investering en Ruimtelijke inpassing van energiebronnen
  • Voormalig wethouder van Den Haag Marnix Norder geeft samen met boegbeeld Manon Janssen van de Topsector Energie hun kijk op een regionale energievisie
  • Ook zijn er een aantal pitches van verschillende tools die kunnen bijdragen aan een Energievisie

We gebruiken deze middag om de Raad van de Leefomgeving te voorzien van input voor hun nationale Energieadvies die na de zomer naar de Tweede Kamer gaat.

Voor wie?

  • Ambtenaren (Ruimtelijk Domein, Energie, Duurzaamheid) van Rijk, provincie, waterschap en gemeente. De VNG nodigt experts/ adviseurs persoonlijk uit.

Meer informatie

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, een actieve inbreng wordt verwacht. Wilt u meer weten? Neem contact op met de VNG: Marjon.Bosman@vng.nl (06-10075327) of Willem.Heesen@vng.nl (06-10567830). Of bekijk het programma.

Inschrijven via onderstaande link. Geeft u vooral ook in het opmerkingenveld aan welke dilemma’s en onderwerpen u zou willen bespreken.

Meer informatie

Locatie

Paushuize
Kromme Nieuwegracht 49 Utrecht

Organisator

VNG