Op 18 april 2013 organiseerden Landwerk en het ministerie van Infrastructuur en Milieu een praktijkbijeenkomst over vergunningverlening in korte tijd met kwaliteitsbehoud. Het was een geslaagde bijeenkomst met inspirerende presentaties en boeiende discussies. Burgers vragen om meer snelheid van gemeenten bij vergunningverlening. Sommige gemeenten, zoals de gemeente Boekel, doen dat op doortastende wijze: de periode van vergunningverlening gaat van zes weken naar drie dagen. Hoe doen ze dat? En hoe wordt de kwaliteit van de vergunningverlening overeind gehouden?

De heer van der Vleuten (gemeente Boekel) opende de dag met een presentatie over het systeem van de welstandsvrije bouwvergunningen in gastgemeente Boekel. Het ‘Klaar terwijl u wacht’-principe leverde in eerste instantie veel vragen op bij de deelnemers, maar de fietsexcursie door een nieuwbouwwijk was verhelderend. Vervolgens vertelde de heer Eldering van gemeente Epe over hoe de gemeente haar werkprocessen zo heeft ingericht, dat de verlening van een wabo-vergunning geen twaalf maar vier weken duurt. Tot slot vertelde de heer Akkerman over de efficiënte toepassing van de crisis- en herstelwet in de gemeente Assen.

De deelnemers waren geïnteresseerd in de afwijkende werkwijzen van de drie gemeenten en wilden er alles over weten. In de discussieronde werden dan ook veel kritische vragen gesteld. Sneller is natuurlijk mooi meegenomen, maar kan de kwaliteit ook gewaarborgd worden? “Ja” vonden de ervaringsdeskundigen. Het enthousiasme van de vertegenwoordigers was groot en dat inspireerde de deelnemers. Ze gingen naar huis met veel ideeën en toepassingsmogelijkheden in hun eigen gemeente.

Lees op de website van Netwerk de Peelhorst meer over de werkwijze in Boekel >

 

Bekijk de presentatie van gemeente Boekel:

Bekijk de presentatie van gemeente Epe:

Bekijk de presentatie van gemeente Assen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *