23 april 2015
Waarom is het voor recreatieondernemers zinvol om samen met de gemeente te investeren in de omgeving?
Er zijn veel redenen waarom recreatieondernemers zoeken naar een gezamenlijk financieringsinstrument. Hiermee kan namelijk aan promotie en infrastructuur worden gewerkt en kan verrommeling van de buitenruimte worden tegengegaan. Het is een aanvulling op de toeristenbelasting met zeggenschap van de ondernemers over de besteding ervan. Het geeft ondernemers ook de mogelijkheid mee te praten over de aanwending van het budget voor recreatie binnen hun gemeente.
Stap over op het model voor Bedrijven InvesteringsZones: ondernemers nemen initiatief
In enkele regio’s werken ondernemers en gemeenten aan zo’n financieringsinstrument, gebaseerd op Bedrijven InvesteringsZones. Het LEI heeft onderzocht hoe dit in de praktijk kan werken. Zo is er onder meer in samenwerking met ondernemers en gemeenten een rekentool ontwikkeld.
Op 23 april organiseerde Landwerk samen met het LEI een studiemiddag over dit onderwerp, met bijdragen van betrokken gemeenten, het LEI en het ministerie van EZ.
Conclusies van de studiemiddag
De toepassing van het BIZ-model in het buitengebied:
- moet een meerwaarde hebben voor een groep ondernemers. Als het vooral wordt aangeprezen en gestimuleerd door een gemeente, zal het niet snel van de grond komen. Er moet een gedeelde sense of urgency zijn.
- heeft voor deze groep ondernemers vooral een meerwaarde omdat hiermee bij een groep free riders kan worden afgedwongen dat zij meedoen.
- slaagt alleen als de meerderheid van de betrokken ondernemers positief is. Dat betekent dat het niet veel zin heeft om een groep ondernemers ‘aan te slaan’ als zij niet of nauwelijks profiteren van de bestedingen uit de ‘BIZ-opbrengsten’.
- is eenvoudiger toepasbaar als het doel niet te groot en complex wordt gekozen. Dus bij voorkeur in een gebied met beperkte omvang en een beperkte groep ondernemers. Of een ingeperkt doel waar de verzamelde financiële middelen aan besteed worden, zoals pr en marketing.
- functioneert naast de toeristenbelasting. Het is logisch dat er bij het bepalen van de bijdragen van ondernemers in het BIZ-model rekening wordt gehouden met de bijdrage die de verblijfsrecreatie al levert in de vorm van de toeristenbelasting.
- kan worden gecombineerd met een model waarin ondernemers meepraten of -beslissen over de besteding van de inkomsten uit de toeristenbelasting. Daarbij is volledige transparantie een vereiste.
- kan worden uitgewerkt in een dialoog tussen ondernemers onderling en een dialoog tussen ondernemers en gemeente. De ervaring leert dat hierbij een onafhankelijke derde partij gewenst is
- is, zo komt in de discussie naar voren, op dit moment geen alternatief voor de financiering van natuurgebieden en parken. Omringende ondernemers zijn nog niet genegen om geld op te brengen voor het beheer van de publieke ruimte.
Presentaties
Download de presentatie van Nico Polman en Marien Borgstein van het LEI >
Download het rapport van het LEI >
Lees het persbericht van het LEI >
Bekijk de presentatie van Loek Hesemans van het Ministerie van Economische Zaken:
Bekijk de presentatie van Jan Vergeer van gemeente Wijdemeren: