11 november 2014
Op steeds meer plekken liggen gronden lange tijd braak. Gebieden waar voor de economische crisis woningen waren gepland, maar die nog jarenlang leeg en nutteloos zullen blijven liggen. Of denk aan gebieden die planologisch op slot zitten, voor bijvoorbeeld waterberging in de toekomst of waar de aanleg van een nieuwe snelweg is voorzien. Deze gebieden kunnen een tijdelijke andere functie krijgen met een maatschappelijke én economische meerwaarde tot gevolg.
Het tijdelijk anders gebruiken van terreinen staat steeds meer in de belangstelling van grondeigenaren, zoals gemeenten en projectontwikkelaars. De tijdelijke invullingen zijn heel divers: van buurttuintjes tot velden met zonnepanelen en van de aanplant van olifantsgras voor biomassa tot tijdelijke natuur. Ook gastvrijheidsondernemers komen op gang met het ‘activeren’ van niet-gebruikte terreinen.
In dit seminar keken we naar verschillende succesvolle voorbeelden en bespraken we de juridische haken en ogen. Hoe pak je het aan als gemeente, projectontwikkelaar of initiatiefnemer?
Lees het verslag van Rob Berkers:
Bekijk de presentatie over tijdelijke energiewinning van Sander Kooper:
Bekijk de presentatie over tijdelijke vrijetijdsvoorzieningen van Rob Berkers:
Bekijk de presentatie over tijdelijke natuur van Nico Beun:
Bekijk het filmpje over tijdelijke natuur in Steenwijk >
Bekijk de presentatie over de wet- en regelgeving van Iwan Smeenk:
Bekijk de presentatie over Gemeente Almere van Robert Träger: