Deze week is het programma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ van start gegaan. Het ministerie van Economische Zaken werkt hierin samen met partners – zoals provincies, Staatsbosbeheer, de ANWB – om van Nationale Parken een sterk merk te maken. Deze Nationale Parken ‘nieuwe stijl’ moeten internationale allure krijgen en iconen worden voor de regio en Nederland.

Provincies: geen tweedeling

De provincies pleiten er daarbij wel voor dat alle bestaande en toekomstige Nationale Parken meegenomen worden in de transitie. Als er een tweedeling ontstaat tussen ‘gewone parken’ en ‘parken van wereldklasse’ doet dat geen recht aan alle inspanningen van provincies, terreinbeheerders en regionale partijen om de Nationale Parken in stand te houden en te ontwikkelen.

Verkiezing

Om de Nationale Parken een impuls te geven organiseert staatssecretaris Martijn van Dam daarnaast een verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. In april start de inschrijving voor de verkiezing. Een jury onder leiding van professor Pieter van Vollenhoven maakt een shortlist van de inzendingen. Na de zomer mag het publiek zijn stem uitbrengen. De 3 natuurgebieden met de meeste stemmen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Lees meer op de programmawebsite >