Het Nederlandse PAS en het Europese LIFE BOVAR hebben geld beschikbaar gesteld om de effecten van stikstof in de natuur tegen te gaan. Van oktober tot december worden maatregelen uitgevoerd en de geïsoleerde kalkgraslanden worden met elkaar verbonden om het leefgebied van de planten en insecten die daar leven te versterken.  De Nederlandse geiten en Konik paarden die waren ingezet om begroeiing van de rotsen tegen te gaan hebben hun best gedaan maar het is hun niet gelukt deze begroeiing te stoppen.

Er word nu alsnog geprobeerd om met geiten en Koniks de grotten open te houden maar wilde zwijnen zorgen voor problemen.  De zwijnen willen graag de groeven in en wrikken daarom de rasters open die bedoelt zijn om de geiten in de grotten te houden en dat is niet de bedoeling.

Als oplossing hiervoor worden er nu draadmatten geplaatst tegen de rasters aan, zowel boven als onder de grond. Met deze matten willen ze de zwijnen buiten en de geiten binnen houden.  Ook worden op een aantal plaatsen de rasters volledig vernieuwd en op een plaats naar binnen verplaatst zodat er ook nog een wandelpad voor mensen ontstaat.

Bron: limburgs-landschap.nl