De provincie Overijssel wil de onbruikbare bouwgrond van gemeenten opkopen met behulp van een Grondfonds, gevuld met Essentgelden. De grond wil zij gebruiken als landbouwgrond, natuur- of ruilgrond.

Uit een verkennend onderzoek blijkt dat Overijssel ongeveer 200 miljoen euro onbruikbare bouwgrond heeft. Met het Grondfonds wil de provincie gemeenten uit de brand helpen. Dertien van de 25 gemeenten zijn al in gesprek over de verkoop van grond met een totale waarde van 130 miljoen euro.

Omdat de grond haar woonbestemming verliest, daalt deze wel aanzienlijk in waarde: naar 24 miljoen. De provincie boekt dus 106 miljoen af. Volgens Gedeputeerde Bert Boerman betalen gemeenten dit uiteindelijk gewoon terug. De provincie vraagt hen het waardeverlies de komende jaren te compenseren met een even grote bijdrage aan het investeringsfonds van de provincie.
Boerman reageert daarmee op alle kritiek die ontstond op het plan. Zo zijn andere provincies bang dat zij onder druk het voorbeeld van Overijssel moeten volgen.

Lees meer over het Grondfonds op binnenlandsbestuur.nl >
Lees de uitleg van Boerman op binnenlandsbestuur.nl >
Lees over de zorgen van provincies op rtlnieuws.nl >