Tijdschrift Landwerk, oktober 2016

Cover landwerk nummer 4 oktober 2016

In het oktober nummer van Landwerk deze keer o.a.:

Slotdebat Participatielandschappen

De afgelopen twee jaar verkende Landwerk de nieuwe landschappen van de participatiemaatschappij. Op een zomerse middag in september was het tijd om de balans op te maken. Hans Bleumink en Geert van Duinhoven ontvingen tien deskundigen die de degens kruisten. Wat volgde was een zoektocht die veel verder leek te gaan dan het ontwerp van een nieuwe subsidieregeling of een cursus klantgericht werken. “De vraag is niet of we de kaders een beetje moeten aanpassen en hoe we initiatieven beter kunnen ondersteunen, maar of de overheid de veranderingen in de samenleving nog wel kan bijbenen. Dát is de opgave.”

 

De bezuinigingen op natuur? Valt reuze mee!

De natuurorganisaties in Nederland liggen sinds 2008, het tijdperk Bleker, flink onder vuur. Er is fors gesneden op de overheidssubsidies en de beheerders moeten steeds meer de eigen broek ophouden en commercieel gaan werken. Hierbij zou het niet te voorkomen zijn dat gebieden niet meer of slechter toegankelijk worden.

bezuinigingen op natuur
klik op de afbeelding om de pdf te bekijken. (2MB)

Alpen bieden Lage Landen landschapslessen

Een club internationale landschapsonderzoekers confereerden deze nazomer in Oostenrijk. De combinatie van problemen in het landschap daar –toeristenindustrie, klimaatverandering, kwetsbaar cultuurlandschap met afnemende biodiversiteit, waterkrachtcentrales, verstedelijking – zijn ook in Nederland zichtbaar. Met Nederlandse ogen is zichtbaar hoe in Oostenrijk een strijd woedt tussen toerisme, natuur, landbouw, energie – en hoe het in Nederland net even anders ligt. Bieden de Alpen landschapslessen voor de Lage Landen?