Houten, 16 mei 2013

In het kader van Nu al Eenvoudig Beter organiseerde Landwerk samen met de Unie van Waterschappen een bijeenkomst over deregulering bij de waterschappen. Hieronder vindt u een korte impressie van de middag. Een uitgebreider verslag zal verschijnen in Landwerk #3 en het artikel zal op deze website gepubliceerd worden.

Minder regels betekent niet altijd ook meteen minder ingewikkeld

Alle waterschappen zijn op de een of andere manier bezig met deregulering, maar de wijze waarop zij dat doen verschilt nogal. Dat bleek tijdens een praktijkbijeenkomst die Landwerk organiseerde in het kader van Nu al Eenvoudig Beter. De Unie van Waterschappen adviseert de waterschappen om bij de vergunningverlening uit te gaan van een algemeen verbod. Een heldere regel weliswaar, maar vervolgens komen er per waterschap heel veel beleidsregels waarin staat wanneer iets toch mag.

Waterschap Rijnland draait het juist om: daar wordt het uitgangspunt alles mag, en burgers en bedrijven moeten initiatieven altijd zorgvuldig uitvoeren. In de beleidsregels staat vervolgens beschreven wanneer er wel een melding of vergunning nodig is. Deregulering, zo vatten veel deelnemers aan de praktijkbijeenkomst het samen, kan mooi zijn, maar bedenk van te voren goed waarom je het doet en wat je er mee wil bereiken. Minder regels voor de burger kan betekenen meer werk voor het waterschap. Of, andersom, minder regels bij het waterschap, kan een enorme berg werk voor de burgers betekenen.

 

Bekijk de presentatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu:

Bekijk de presentatie van de Unie van Waterschappen:

Bekijk de presentatie van Waterschap Rijnland:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *