Natura 2000, daar hoef je je niet voor te schamen

Tijdens het debat ‘Trots op Natura 2000’, op dinsdag 8 juni 2010 georganiseerd door het Vakblad Natuur Bos Landschap en het tijdschrift Landwerk, gingen ambtenaren, beheerders en adviseurs in discussie over de beste manier om te zorgen dat mensen trots kunnen zijn op Natura 2000. Over indianenverhalen ontkrachten, mensen mee naar buiten nemen, speelruimte zoeken en bieden, en profeten ging het.

Uitgebreid verslag

Download het uitgebreide verslag van het debat ‘Trots op Natura 2000’ (pdf, 518 kB).

Artikelen over deze dag komen in de komende uitgaven van het Vakblad Natuur Bos Landschap en het tijdschrift Landwerk.

Download het artikel uit het Vakblad Natuur Bos Landschap (pdf, 155kB).

Sprekers

Meine Bruinsma, Regiebureau Natura 2000: “Het lijkt wel of mensen misverstanden koesteren”
Meine Bruinsma helpt eerst maar eens een paar fabels uit de wereld. “Het lijkt wel of mensen die misverstanden koesteren.”
Presentatie (pdf, 254 kB)

Bram van de Klundert, voorzitter klankbordgroep Sallandse Heuvelrug en de Borkeld: “Alles tot op de vierkante meter vastgelegd”
Bram van de Klundert vindt dat doordat al die natuurdoelen zo vast liggen, in Nederland zelfs tot op de vierkante meter nauwkeurig, mensen niet uit de voeten kunnen met hun betrokkenheid.

Bing Jap, Programmaleider Natura 2000, Staatsbosbeheer: “Mensen verleiden om naar buiten te gaan”
Bing Jap zegt dat we ons moeten realiseren dat andere mensen een heel ander waardenkader kunnen hebben, een heel ander gevoel bij natuur.
Presentatie (pdf, 2,5 MB)

Rob Janmaat, Communicatiebureau de Lynx: “Profeten gezocht”
Rob Janmaat vindt dat Natura 2000 een goed verhaal nodig heeft. Boeren staan misschien niet te juichen, maar vinden het wel prettig als er een duidelijke visie achter zit.
Presentatie (pdf, 1.6 MB)

Deelnemerslijst (pdf, 22 kB)

Conclusie

Algemeen is ook de overtuiging dat al die betrokkenen niet alleen in vergaderzaaltjes bij elkaar moeten gaan zitten, maar vooral samen de gebieden in moeten gaan. En daar vervolgens de ruimte moeten krijgen om hun belangen uit te leggen aan de ander.

We moeten naar buiten met een goed verhaal, zo vat dagvoorzitter Geert van Duinhoven de discussie samen. En we moeten als natuurbeheerders niet bang zijn de strijd aan te gaan. Liefst met een paar profeten voorop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *