Hoe kan een schaalsprong leiden tot een duurzame melkveehouderij? Op dinsdag 14 december 2010 boog een gemêleerd gezelschap zich over deze vraag op het Landwerk-symposium over dit onderwerp.

Schaalvergroting op één bedrijf

Wat zal de belangrijkste ontwikkelingsrichting worden voor de melkveehouderij? We tasten eerst het scenario ‘schaalvergroting op één bedrijf’ af. Hierbij wordt opgemerkt dat we af moeten van de bouwblokdiscussie, het gaat erom of een bedrijf inpasbaar is in het landschap. Maar los van de mogelijk beperkende factor bouwblok, zal er een grens aan de groei zitten. De deelnemers verwachten dat veel bedrijven doorgroeien naar een omvang van 150 – 200 koeien.

Samenwerkingsverbanden

Maar dan wordt het moeilijk. Dan is er externe arbeid nodig, die stap zal niet snel worden gezet. Ondertussen zal de zoektocht om de kostprijs te verlagen of de melkprijs te verhogen blijven doorgaan. Vanuit dit perspectief zijn nieuwe samenwerkingsverbanden tussen melkveehouders kansrijk.

Voer uit de regio

Een voercentrum is daar een goed voorbeeld van. In Friesland is een voercentrum in ontwikkeling. De eerste reacties op het idee waren sceptisch, dat is langzamerhand overgegaan naar kritisch. Nu werkt een groep boeren samen in dit voercentrum. Vanaf volgend jaar wordt de samenwerking uitgebreid met een aantal akkerbouwers. Op deze wijze kan het beoogde doel, 100% voer uit eigen regio, worden bereikt.

Vermarkting melkproducten

Samenwerking is natuurlijk ook op ander vlak mogelijk. Het kan ook in de vorm van specialisaties en in de productie en vermarkting van melkproducten. D e overheid kan hieraan bijdragen door samenwerking te stimuleren, maar vooral door het niet onmogelijk te maken met regelgeving. Al is het besef er dat regels niet voor niets zijn geïntroduceerd, toch kan hier vaak op iets meer creatieve wijze naar worden gekeken, bijvoorbeeld door meer naar het doel te kijken en niet alles in middelvoorschriften te vangen.

Verder discussiëren?

Verder discussiëren over dit onderwerp? Word lid van de LinkedIn-groep van Landwerk en laat uw reactie achter!


 

Presentaties

Enkele van de gehouden presentaties zijn hieronder te bekijken.

Melkveehouderij in verandering, Bert van den Burg, Dierenbescherming

Aandachtspunten schaalvergroting melkveehouderij_Dierenbescherming

Samenwerken op hoog niveau, Chiara Penati, Universiteit van Milaan

Samenwerken op hoog niveau

Duurzame schaalsprong, Rik Eweg, Transforum

Duurzame schaalsprong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *