landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Excursie NAEB: Locatiepaspoorten en permanente Chw

9 oktober 2014 @ 13:00 - 17:00

Gratis

naeb-logoLandwerk organiseert, gekoppeld aan regionale bijeenkomsten van het ministerie van I&M over de nieuwe Omgevingswet, een drietal excursies. De excursie vanuit Groningen op 9 oktober leidt ons naar Hoogeveen, waar de gemeente al enige tijd werkt met locatiepaspoorten. Met deze werkwijze wordt in een vroeg stadium aangegeven wat de gewenste ontwikkelrichting voor een locatie is. Vervolgens heeft de initiatiefnemer de verantwoordelijkheid om iets te ontwikkelen wat daarmee strookt. Deze aanpak en een intensievere samenwerking tussen gemeente en initiatiefnemer heeft geleid tot een behoorlijke versnelling van het proces.

Het tweede onderwerp dat aan bod komt zijn de wijzigingen die vorig jaar zijn aangebracht in de Crisis- en herstelwet (permanente Chw). Met deze wijzigingen werd de werking van de wet niet alleen voor onbepaalde tijd verlengd, de wijzigingen zijn ook gericht op lastenverlichting, het verbeteren en versnellen van de besluitvorming en het wegnemen van in de praktijk gerezen problemen. Vooral op het gebied van het omgevingsvergunningsvrij bouwen en met de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan via de zogenoemde ‘kruimellijst’, worden ruimere mogelijkheden gecreëerd. Daarnaast wordt de nodige ruimte gegeven voor het bouwen en het gebruik van bouwwerken voor mantelzorg.

Deze wijzigingen hebben een flinke impact op de rol van het bestemmingsplan en de ruimtelijke juridische praktijk. Albert Jan Meeuwisse van Bugel Hajema Adviseurs licht de wijzigingen toe.

Nu al Eenvoudig Beter

Eind 2012 is besloten om het praktijkprogramma Nu al Eenvoudig Beter op te richten, met als doel om te laten zien dat met de huidige regels meer mogelijk is dan vaak wordt verondersteld. Het project wordt georganiseerd door de Rijksoverheid (Ministerie van I&M) en wordt ondersteund door de Unie van Waterschappen (UvW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer informatie over de regionale bijeenkomsten van het ministerie van I&M vindt u op www.omgevingswet2014.nl. U kunt zich hier ook aanmelden en kiezen voor de deelsessie “Nu al eenvoudig beter in de regio”.

De excursies, gekoppeld aan de regionale bijeenkomsten, vindt u op landwerk.nl/nual en platform31.nl/nual.

Aanmelden

[contact-form-7 id=”1969″ title=”NAEB Locatiepaspoorten en permanente Chw”]

Gegevens

Datum:
9 oktober 2014
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Provinciehuis Groningen
Martinikerkhof 12 Groningen

Organisator

Landwerk