landwerk logo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Excursie NAEB: Ontslakken

16 oktober 2014 @ 13:00 - 17:00

Gratis

naeb-logoLandwerk organiseert, gekoppeld aan regionale bijeenkomsten van het ministerie van I&M over de nieuwe Omgevingswet, drie excursies. De excursie vanuit Arnhem op 16 oktober leidt ons naar de gemeente Ede, waar de gemeente in het plattelandsdorp Wekerom al enige tijd experimenteert met het ontslakken. ‘Ontslakken’ betekent sneller, flexibeler en goedkoper realiseren van nieuwbouwprojecten en andere vormen van gebiedsontwikkeling. Dit vraagt een andere rol van overheid en marktpartijen. Onder het motto ‘regelen wat moet, vrijlaten wat kan’ zal de gemeente in de pilot Wekerom waar mogelijk de gezamenlijke wens als uitgangspunt nemen en de gebiedsontwikkeling faciliteren.

De gemeente Ede en de betrokken marktpartijen laten door middel van hun pilotproject zien dat er ook een ander recept bestaat waarin het initiatief en het creëren van draagvlak bij de markt wordt gelegd. In Ede zijn de ontwikkelaars dus aan zet. Zij bepalen samen met de klant en de inwoners van Wekerom welke woning, op welk tijdstip, waar en in welke volgorde wordt gerealiseerd en stellen daartoe zelf de plannen op. Op deze wijze kan flexibel gebouwd worden, gaat geen energie verloren aan uitgebreide procedures en worden in het dorp die woningen gebouwd waar het dorp behoefte aan heeft, op het moment dat daar behoefte aan is. De ervaringen die opgedaan worden in Wekerom kunnen in de toekomst elders in Ede en in andere delen van het land worden gebruikt.

Wethouder Willemien Vreugdehil en projectleider Jan Hauke Mens van de gemeente Ede en Hans Koopman van Kelderman projectontwikkeling lichten hun werkwijze ter plaatse toe.

Nu al Eenvoudig Beter

Eind 2012 is besloten om het praktijkprogramma Nu al Eenvoudig Beter op te richten, met als doel om te laten zien dat met de huidige regels meer mogelijk is dan vaak wordt verondersteld. Het project wordt georganiseerd door de Rijksoverheid (Ministerie van I&M) en wordt ondersteund door de Unie van Waterschappen (UvW), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer informatie over de regionale bijeenkomsten van het ministerie van I&M vindt u op www.omgevingswet2014.nl. U kunt zich hier ook aanmelden en kiezen voor de deelsessie “Nu al eenvoudig beter in de regio”.

De excursies, gekoppeld aan de regionale bijeenkomsten, vindt u op landwerk.nl/nual en platform31.nl/nual.

Aanmelden

[contact-form-7 id=”1971″ title=”NAEB Ontslakken”]

Gegevens

Datum:
16 oktober 2014
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Provinciehuis Gelderland
Markt 11 Arnhem

Organisator

Landwerk