Hoe verandert ons landschap nu het steeds meer zal worden gebruikt door miljoenen Nederlanders die er even de wind in hun haar willen voelen? Met name in het alledaagse productieve cultuurlandschap van de merel en de meidoornhaag? Hoe gaan we om met de nieuwe verhoudingen tussen overheid, professional en burger bij landschapsontwerp? Vragen die centraal staan tijdens de Landschapsacademie, een initiatief van de Landschapstriënnale Lingezegen 2014. Tijdens een uitgebreid programma kunnen vakgenoten, bestuurders en andere geïnteresseerden leren, debatteren en kennis delen over landschap. De academie vindt plaats van 22 augustus tot 22 september in Park Lingezegen, het landschapspark in aanleg tussen Arnhem en Nijmegen.

De Landschapsacademie wordt georganiseerd in het kader van de Landschapstriënnale. Dit driejaarlijkse evenement laat het algemene publiek kennis maken met landschap en parken, maar is bovenal een podium voor de vakwereld om kennis te delen en ideeën uit te wisselen.

Als afsluiting van de Landschapstriënnale vindt de Landschapsacademie plaats. Onder het motto ‘Leve het cultuurlandschap’ wordt teruggeblikt op de successen in landschapsontwerp van afgelopen driekwart eeuw. Natuurlijk wordt ook vooruit gekeken: de aanpak van top-down overheids-gestuurde planprocessen verandert onherroepelijk, en ‘de Nederlander’ moet in de toekomst meer zelf aan de slag. Ook worden in de academie levensvoorwaarden voor onze samenleving in het toekomstig landschap verkend: ‘ruimte voor het water’ en ‘ruimte om dieper adem te halen’.

Er is een uitgebreid programma van studiedagen, excursies en debatten. Het programma vindt u in de laatste nieuwsbrief van de Landschapstriënnale >