Het grote groene misverstand (PDF)

5,00

Beschrijving

Ontmaskering van een tunnelvisie op de landbouw en het landelijk gebied

Dagelijks stoppen tien boeren met hun bedrijf. Daardoor neemt de landbouwproductie af, verloedert het platteland, verdwijnen de koeien uit het landschap en verpauperen de dorpen. En als we niet uitkijken zijn we voor ons voedsel straks afhankelijk van het buitenland. Dat is, in grote lijnen, hoe bijna iedere Nederlander naar de landbouw kijkt. En dat is een groot en alarmerend misverstand. Want daardoor maken we de verkeerde keuzen.

Overheidsmaatregelen zijn gericht op de ‘redding’ van de landbouw, in de veronderstelling dat daarmee ook vanzelf de verpaupering van het landschap, de natuur en het landelijk gebied worden aangepakt. In het boek gaat Lamers diverse misverstanden over de landbouw en het landelijk gebied na, maakt duidelijk waarom het misverstanden zijn en geeft aan hoe het dan wel zit. Lamers laat zien dat de landbouw niet uit Nederland verdwijnt maar juist een economische en ruimtelijke grootmacht zal blijven. Niet de vermeende krimp van de landbouw is een bedreiging voor natuur en landschap, maar juist de grote omvang en de neiging tot verdere groei.

“Wie mee wil praten over landbouw in Nederland, in relatie tot de fysieke leefomgeving, kan niet om zijn boek heen.”
Alfred van Hall, dijkgraaf, in de Staatscourant

“Lamers gaat prettig confronterend te werk, en weet met grafieken, kaartjes en foto’s een taai thema interessant te maken.”
Marieke Aarden, De Volkskrant

“Het boek rekent af met een aantal hardnekkige mythes rond landbouw en platteland, die stuk voor stuk het lezen en overpeinzen waard zijn. … En dat in 93 leuk leesbare pagina’s.”
Jeroen de Koe, Natuurmonumenten, in Van Nature

“Toegankelijk boek voor leek en specialist.”
Jan Cees Bron, Agrarisch Dagblad

De bundel is als PDF verkrijgbaar. Na bestelling krijgt u de PDF toegezonden. Verdere verspreiding van de PDF is niet toegestaan.

Ook leverbaar als rapport geprint in ringband. Prijs daarvoor op aanvraag: k.kleinhesselink@landwerk.nl.

Extra informatie

Auteur(s)

Leo Lamers

Uitgeverij

Landwerk, 2007

Pagina's

96

Taal

Nederlands

Geïllustreerd

Full Colour

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Het grote groene misverstand (PDF)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *