Windmolens in natuurgebieden? Het was ondenkbaar. Tot nu. Volgens de provincie Gelderland zijn er op de Veluwe voldoende geschikte plekken voor windmolens. Dat meldt De Gelderlander.

De provincie heeft een studie uit laten voeren. In het onderzoek is 10.545 hectare bos als potentieel windmolengebied aangewezen, vooral in het noordelijke deel tussen de A1 en de A28.

Volgens De Gelderlander markeert het onderzoek een omslagpunt. Windmolens werden tot op heden vooral langs snelwegen en op industriegebieden gebouwd, en zeker niet in natuurgebieden. Ook is het bouwen van windmolens in het bos niet eerder serieus overwogen. Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie willen met Provinciale Staten bespreken of dat taboe doorbroken moet worden en onder welke voorwaarden. Wat GS betreft is er één harde eis, namelijk dat windmolens in natuurgebieden ook de natuur versterken.

Natuurmonumenten laat weten geschrokken te zijn. ‘Windmolens op de Veluwe vernietigen in 1 klap en voorlopig onomkeerbaar dat landschap’, aldus Jan Gorter, regiodirecteur Gelderland van Natuurmonumenten in dezelfde krant. Bovendien zijn er voldoende andere locaties in Gelderland waar windmolens gebouwd kunnen worden, vindt de organisatie.

Lees meer op gelderlander.nl >